Idéer, Jura, Online marketing

At få stjålet sine billeder

Har du fået stjålet/kopieret/hugget nogle af dine billeder? Måske endda af en konkurrent? Jeg kommer her med mit take på det, hvad du kan gøre som fotograf, men også hvad du kan gøre hvis du gerne vil låne et billede. 
Jeg kommer også med et trick til at tjekke om der er nogle der uretmæssigt bruger dit billede – samt hvad man i Danmark normalt tager for sådan noget og hvordan man fører en sag.
Til sidst skriver jeg om en idé. Dem får jeg mange af. 

Det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at der stjæles med arme og ben når det gælder billeder på internettet. Så snart det ligger online, kan fotografen blive offer for at personer eller virksomheder ‘låner’ deres billeder. Jeg har især set det på det seneste med en bekendt, der konstant får stjålet sine billeder af virksomheder i indland og udland. Han er en dygtig fotograf. En rigtig dygtig fotograf. Derfor er der selvfølgelig mange der er interesserede i hans billeder. De glemmer bare lige at spørge.
Ofte får man lov hvis man spørger.

Så.

Spørg.

Om.

Lov.

 

Jeg vil bruge et billede

Du kan højst få et nej! Til gengæld kan du få kæmpe bøder hvis du glemmer at spørge om lov. Oftest er fotografen villig til at lade dig bruge billedet så længe fotografen krediteres. Tilbyd ham nævnelse ved navn og et link til hans portefølje – det er jeg overbevist om at de fleste vil sige ja til. Andre gange vil de måske kræve en mindre sum penge for billedet. Den sum er dog meeeget lavere end den du kan forvente at skulle betale i bøde.

Jeg har selv været ude for det på dansk grund. Min virksomhed der laver studenterkørsel får taget billeder af fotografer. De billeder bruger vi på vores hjemmeside og diverse sociale medier. Indimellem tjekker jeg nogle af billederne igennem for at se om de skulle være blevet stjålet. Det gjorde jeg en dag. Og ganske rigtigt, så fandt jeg 9 billeder der blev brugt – AF EN KONKURRENT endda. Jeg vil lige hive dig igennem processen for at føre sådan en sag. Jaja, jeg skal nok gøre det kort, bare rolig.

 

At føre en sag om brug af dine billeder

… Så hvad nu hvis du finder ud af at der er en der bruger billederne? Jo, du sørger i første omgang for at skaffe beviser. Screendumps er meget gode. Screendumps af hele skærmen, så du får alt indhold og dato med. Jeg tog også en lille video af min skærm med min telefon hvor jeg forklarer hvad jeg ser og beviser datoen. Så er du sikret.
Så skal du finde ud af hvad sådan en sag kan indbringe dig. Tommelfingerreglen i DK er, at man er berettiget til den kostpris billedet har kostet + 100% for uretmæssig brug. Så kan du selv regne på det. I mit eget tilfælde tog jeg 500kr pr. billede + 100% ex. moms. Det blev til 1000kr ex moms for et billede. Det blev beregnet på, at vi betaler 5000kr for en fotograf og det får vi ca. 10 brugbare billeder ud af – det er billigt! Mange betaler mange flere tusinde for enkelte billeder, så det afhænger helt og holdent af din kostpris.

Jeg sendte i første omgang en faktura for at give modparten en mulighed for at betale uden at gå videre med sagen. Dette var dog uden resultat.

I mit tilfælde valgte jeg at føre sagen som en småsag, da den samlede kompensation lå under 50.000kr. Den mulighed har man i Danmark, da omkostningerne i en ‘normal’ sag hurtigt kan overstige det man giver for at føre en sag. En småsag fører du selv. Du fremfører selv beviser og du kan få hjælp af retten til det. Tjek ud om småsager er noget for dig her: http://www.domstol.dk/saadangoerdu/Smaasager/Pages/default.aspx

Jeg må indrømme at jeg ikke er så skarp på udenlandske regler. Men hey, så kan jeg lære noget nyt!

 

Men hvordan tjekker man det? Internettet er stort jo.

Det er heldigvis simpelt. Google er jo som altid vores ven. Her kan du simpelthen uploade dit billede. Så finder Google det for dig.

Google Image searchDu finder det lige her: https://images.google.com/

Det lille kamera der er i søgebjælken giver dig mulighed for at uploade et billede. Prøv det! Det er ret sjovt at se hvilke andre billeder der også dukker op.

Tjah, det var de ord jeg lige gad og skrive om det.

Nej vent. Jeg glemte idéen.

Jeg ved, at det er skide besværligt at føre sådan en sag. Men det burde være nemt. De fleste sager ligner jo hinanden. Så hvorfor laver man ikke liiige en virksomhed der fungerer lidt ligesom AirHelp (Hvis du ikke kender dem, så skaffer de folk kompensation på deres flyrejser, hvis de er berettiget til det og tager 25% som tak)? Automatisér 95% af processen og tag 25-50% af det beløb der hentes ind. Det er win-win for fotograf og virksomhed. Tag den. Brug den hvis du kan. Jeg gør det måske selv. Men som vi alle ved er idéen ikke en skid værd – det handle om at eksekvere.

Jeg er ude!

Rettelse: Jeg er blevet opmærksom på at sådan en virksomhed netop er blevet stiftet: www.not-allowed.dk og www.kopieret.dk

You Might Also Like